Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Βρες τη χαρά στην απλότητα...


Η χαρά βρίσκεται στα απλά πράγματα..στα χρώματα και τους ήχους της φύσης...στις τέχνες και τα γράμματα...


Νοητή λάμψη
Κυανό διάστημα 
Κάθαρση ψυχής.!
Σα να'λειψε ο επίγειος θόρυβος
Σα να σταμάτησε η κακία της μνήμης

Καθαρό πάλεται
Το καινούριο μας όνειρο......
Ο.Ελύτης

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Ζούμε όπως παίξαμε



Hai Nguyen, Vietnam. 2ο βραβείο/αργυρό μετάλλιο FIAP στο διεθνή διαγωνισμό "Ειρήνη είναι..." 2013.
«Πόσο φοβόμαστε τελικά το παιχνίδι; Πόσο τρέμουμε την ελευθερία της αταξίας που δημιουργεί, των αναπόφευκτων αμφισβητήσεων που προκύπτουν από αυτό, ώστε να αισθανόμαστε την ανάγκη να το υποτάξουμε στους νόμους της αγοράς και της ζήτησης, να το καθηλώσουμε σε ένα ακόμη προϊόν ή και παρεχόμενη υπηρεσία μέσω των εργαστηρίων παιχνιδιού για παιδιά και γονείς που εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια.»
Σύμφωνα με τον ανθρωπολόγο Μαρσέλ Μάους, μέσω του παιχνιδιού καθίσταται δυνατή η ανάγνωση μιας κοινωνίας. Η θέση μας σήμερα ως ενήλικες απέναντι στο παιχνίδι των παιδιών, καθρεφτίζει την κοινωνίας μας, η οποία μοιάζει να το αντιστρατεύεται. Κατά τον Φρόιντ, «Το αντίθετο του παιχνιδιού δεν είναι η σοβαρότητα , αλλά η πραγματικότητα», με τον σημερινό άνθρωπο να προσαρμόζεται εύκολα, πεπεισμένος ότι δεν μπορεί να κάνει και πολλά για να την αλλάξει.
Ο μεταβατικός χώρος του παιχνιδιού είναι το σημείο όπου το παιδί διερευνά το άγνωστο, βιώνοντας την ελευθερία της ύπαρξής του, αναδημιουργώντας τον εαυτό του και τον κόσμο του. Παίζοντας έτσι ως παιδί, είναι πιο πιθανό ως ενήλικας να είναι σε θέση να βιώνει τις επερχόμενες μεταβολές ως προκλήσεις και όχι ως μείζονα προσωπική αμφισβήτηση και να συμβάλλει στην δημιουργία του κόσμου του αύριο, απαρνούμενος τη θέση του παθητικού υποκειμένου.
Δυστυχώς σήμερα η παιγνιότητα, αν και πρωταρχική ιδιότητα του παιδιού, μοιάζει να μην του επιτρέπεται από τους ενήλικες. Ως εκπρόσωποι του καταναλωτισμού τείνουμε να συγχέουμε τα υλικά παιχνίδια με την πράξη του παιχνιδιού. Παρέχουμε στα παιδιά πληθώρα παιχνιδιών που τελούν στην υπηρεσία ενός μετρήσιμου γνωστικού στόχου, στομώνοντας έτσι την δημιουργικότητά τους. Ξεχνάμε πως «παίζω δεν σημαίνει τείνω προς ένα συγκεκριμένο στόχο αλλά είμαι δεκτικός στο απρόσμενο». Ξεχνάμε πως η λειτουργία του παιχνιδιού δεν αφορά την εξάρτηση του «έχω» μα την ελευθερία του «είναι». Μια χαρτοπετσέτα, ένα κουρελάκι μπορεί να «είναι» καπέλο, πουλί, αέρας, σύννεφο..ένας ολόκληρος κόσμος εν τη γενέσει του. Αυτή η δυνητικότητα συνιστά την συναρπαστικότητα του παιχνιδιού, την περιέργεια για το τι θα συμβεί μετά, την έκπληξη μπρος στο απρόσμενο, την δυναμική -του τι μπορώ να κάνω, την εξερεύνηση -του πώς μπορώ να είμαι.
Πόσο φοβόμαστε τελικά το παιχνίδι; Πόσο τρέμουμε την ελευθερία της αταξίας που δημιουργεί, των αναπόφευκτων αμφισβητήσεων που προκύπτουν από αυτό, ώστε να αισθανόμαστε την ανάγκη να το υποτάξουμε στους νόμους της αγοράς και της ζήτησης, να το καθηλώσουμε σε ένα ακόμη προϊόν ή και παρεχόμενη υπηρεσία μέσω των εργαστηρίων παιχνιδιού για παιδιά και γονείς που εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια.
Γιατί προωθούνται τα παιχνίδια -games εις βάρος του ελεύθερου παιχνιδιού – play;
Με τα games, διασφαλίζεται εκ των προτέρων, το σημείο λήξης του παιχνιδιού: νίκη, ήττα, ισοπαλία, σκορ. Αυτό που ορίζει τα games, δεν είναι η αυτοδιάθεση του παιδιού μα η φύση του αποτελέσματος. Με την αυστηρή δομή τους το ωθούν να δομεί με τη σειρά του, μια άμυνα απέναντι στο μη προβλέψιμο που προσφέρει το συμβολικό ελεύθερο παιχνίδι (play). Κι επειδή, «χωρίς καμία αμφιβολία θα ζήσουμε όπως παίξαμε»[1], μεγαλώνοντας εξακολουθούμε να παίζουμε με αφάνταστη σοβαρότητα παρόμοια παιχνίδια με τον εαυτό μας και τους άλλους. Χρειάζονται και τα games-παιχνίδια. Μα στον καιρό μας μοιάζει να υπερκαλύπτουν το μεταβατικό χώρο του συμβολικού παιχνιδιού. Κι έχει σημασία αυτό να το δούμε. Γιατί, ό,τι μας κρατά ως παιδιά περιορισμένους μέσα σε ένα συγκεκριμένο εύρος αλληλεπιδράσεων, χρησιμοποιώντας ένα επιβεβλημένο σύνολο κανόνων, εξακολουθεί και στη ζωή μας να μας κινεί και να θέτει όρια στο τι μπορούμε να κάνουμε, «φυλακίζοντάς» μας, σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο συμμόρφωσης κι εξάρτησης. Σίγουρα έτσι νοιώθουμε ασφαλείς. Κάθε ιδέα ενός μεγαλύτερου ή και διαφορετικού εύρους αλληλεπίδρασης μοιάζει τρομακτική ακόμη και για να την φανταστεί κανείς. Εύκολα μπορούμε να κάνουμε τις αναγωγές σε σχέση με την λειτουργία μας στην κοινωνία και τις αντιστάσεις μας στη δημιουργικότητα και την αλλαγή που οδηγούν σε νέους τρόπους ύπαρξης, συνοχής και αλληλεπίδρασης.
Στο ελεύθερο συμβολικό παιχνίδι, το παιδί ακολουθεί την εσωτερική του παρώθηση. Αφήνεται σε μια περιπέτεια, εξερευνώντας το άγνωστο μέσα κι έξω από τον εαυτό του, εμπιστευόμενο τη διαδικασία του παιχνιδιού. Αν αφιερώναμε λίγο χρόνο να το παρατηρήσουμε χωρίς να επεμβαίνουμε, θα ανακαλούσαμε την φράση του Σίλο: «Σου μιλώ για απελευθέρωση, για κίνηση, για διαδικασία». Παίζοντας μοιράζονται πράγματα και εμπειρίες, συναισθήματα, νέες αισθήσεις, δημιουργούνται αναφορές. Κι όλα αυτά τα γεννήματα της στιγμής τα υποδέχονται με χαρά και πνεύμα ανοίγματος. Μη προσδοκώντας κανένα όφελος, παρά μόνο ελπίζοντας στην επόμενη στιγμή.
Ο Λάο Τσε είχε πει:
«Του τροχού τον άξονα μοιράζονται τριάντα ακτίνες. Χρήσιμος όμως γίνεται από την κεντρική του τρύπα. Πλάσε κανάτι με πηλό. Χρήσιμο γίνεται από τον εσωτερικό του άδειο χώρο. Το όφελος λοιπόν έρχεται από τούτο που υπάρχει. Το χρήσιμο προκύπτει από εκείνο που λείπει».
Είναι ανάγκη να αφήνουμε κενό χώρο στα παιδιά να παίζουν ελεύθερα, χωρίς σκοπό. Αυτό μόνο αρκεί! Σήμερα αποτιμάται ως χάσιμο χρόνου το να μην κάνουμε τίποτα άλλο εκτός από το να παίζουμε, το να μην έχουμε άλλο σκοπό εκτός από το να γνωριστούμε. Κι όμως μέσω αυτού που παραχωρούμε οι ενήλικες στον εαυτό μας ως ευκαιρία για απόλαυση και παιχνίδι, μεταβιβάζουμε στα παιδιά το πιο ουσιώδες, την επιθυμία και την χαρά για ζωή.

————————
[1] Πατρίς Ιέρ, Τόπο στο παιχνίδι, Εκδόσεις Μεταίχμιο





Πηγή:http://www.pressenza.com/el/2016/04/zoyme-opos-paixame/   

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Ποιό θέμα θα πέσει, κυρία;




Δεδομένου του γεγονότος ότι πέρσι έτυχε να προβλέψω το θέμα των πανελλαδικών εξετάσεων στην έκθεση πολλοί με ρωτούν και φέτος ποιες είναι οι προβλέψεις μου. Η αλήθεια είναι πως όλα είναι πιθανά, όπως και ότι είναι εξίσου απίθανο να προβλέψω για ακόμη μια φορά το θέμα. Μπήκα όμως σε μια διαδικασία να αναρωτηθώ αν μου ζητούσαν να προτείνω ένα θέμα "ποιο θα ήταν αυτό". Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα θέματα κοινοποιούνται και σχολιάζονται από τα Μ.Μ.Ε. θα προσανατολιζόμουν στις ακόλουθες θεματικές:
1. Μεταναστευτικό (σεβασμός στη διαφορετικότητα- πόλεμος- επίλυση- μέλλον συνύπαρξης σε περίπτωση χρόνιας παραμονής στη χώρα μας)
2. Η απήχηση της ταινίας του Παπακαλιάτη (ως εκφώνηση σε θέμα για τη διαφορετικότητα-πνευματική δημιουργία εν μέσω κρίσης)
3.το περιστατικό με τα ροντβάιλερ (ζωοφιλία και περιορισμοί)
4. Αύξηση φπα- οικονομική κρίση - λύσεις (τουρισμός)
5.Σύμφωνο συμβίωσης
6. Τρομοκρατία (άσκησεις ετοιμότητας- θρησκευτικός φανατισμός)

Όλα τα παραπάνω θέματα αφορούν τη χρονιά που μας πέρασε και σχετίζονται με σύγχρονους προβληματισμούς. Επίσης, με διάφορους τρόπους σχετίζονται μεταξύ τους. Δεν είναι εύκολα θέματα, καθώς μπορεί άλλη να είναι η εκφώνηση κι άλλο το τελικό ζητούμενο. Δεν έχουν σωστές ή λανθασμένες απαντήσεις, αλλά απαιτούν κριτική σκέψη και νέους ανθρώπους που να συλλογίζονται παραγωγικά για λύσεις σε προβλήματα που αφορούν ή θα αφορούν την κοινωνία και την ανθρωπότητα.

Καλή επιτυχία σε όλους τους εξεταζόμενους!!!

Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Ο θεός έπλασε τη μάνα..γιατί δε μπορούσε να είναι παντού


Ο θεός έπλασε τη μάνα..
Ο Θεός κάλεσε τον πιο αγαπημένο Του άγγελο και του παρουσίασε ένα πρότυπο μητέρας. Στον άγγελο δεν άρεσε αυτό που είδε.
– Εργαστήκατε πολύ, Κύριε, δεν ξέρετε πλέον τι κάνετε, είπε ο άγγελος. Κοιτάξτε! Φιλί ειδικό, που θεραπεύει όλες τις αρρώστιες, έξι ζευγάρια χέρια για να μαγειρεύει, να πλένει, να σιδερώνει, να φροντίζει, να ελέγχει, να καθαρίζει. Δε θα δουλέψει!
– Το πρόβλημα δεν είναι τα χέρια, αντέτεινε ο Θεός. Είναι τα τρία ζευγάρια μάτια που χρειάστηκε να βάλω: ένα, για να βλέπει το παιδί της πίσω από κλειστές πόρτες και να το προστατεύει από ανοιχτά παράθυρα, ένα άλλο, για να το κοιτάζει με αυστηρότητα, όταν πρέπει να του μάθει κάτι ουσιώδες και το τρίτο, για να του δείχνει διαρκώς τρυφερότητα και αγάπη, όση δουλειά κι αν έχει εκείνη!
Ο άγγελος εξέτασε το πρότυπο της μητέρας πιο προσεκτικά.
– Κι αυτό τι είναι;
– Ένας μηχανισμός αυτοθεραπείας. Δε θα έχει χρόνο να αρρωσταίνει, θα πρέπει να ασχολείται με το σύζυγό της, με τα παιδιά, με το σπίτι.
– Νομίζω ότι πρέπει να ξεκουραστείτε λίγο, Κύριε, είπε ο άγγελος. Και να επιστρέψετε στο κλασικό πρότυπο με τα δύο χέρια, τα δύο μάτια, κ.λπ.
Ο Θεός συμφώνησε με τον άγγελο. Αφού ξεκουράστηκε, μεταμόρφωσε τη μητέρα σε κανονική γυναίκα. Εξομολογήθηκε όμως στον άγγελο:
– Χρειάστηκε να της δώσω μια τόσο δυνατή θέληση, ώστε να νομίζει ότι θα έχει έξι χέρια, τρία ζευγάρια μάτια και ικανότητα αυτοθεραπείας. Αλλιώς, δε θα καταφέρει να εκπληρώσει το καθήκον της.
Ο άγγελος την εξέτασε από κοντά. Κατά τη γνώμη του, αυτή τη φορά ο Θεός είχε επιτύχει. Ξαφνικά όμως πρόσεξε ένα λάθος:
– Αδειάζει. Αναρωτιέμαι, Κύριε, μήπως βάλατε ξανά υπερβολικά πολλά πράγματα σε αυτό το πρότυπο μητέρας.
– Δεν αδειάζει. Αυτό ονομάζεται δάκρυ.
– Και σε τι χρησιμεύει;
– Για να δείχνει χαρά, λύπη, απογοήτευση, πόνο, θυμό, ενθουσιασμό.
– Κύριε, είστε μεγαλοφυΐα! αναφώνησε ο άγγελος. Ακριβώς αυτό ήταν που έλειπε, για να συμπληρωθεί το πρότυπο.
Ο Θεός πρόσθεσε με ύφος μελαγχολικό:
– Δεν το έβαλα εγώ. Όταν συναρμολόγησα όλα τα μέρη, το δάκρυ εμφανίστηκε από μόνο του.
Ο άγγελος συγχάρηκε πάλι τον Παντοδύναμο κι έτσι δημιουργήθηκαν οι μητέρες.
     Πάολο Κοέλιο      

The unique thank you..

Η αγάπη της μάνας...
Σε παραδοσιακές κοινωνίες, ο ρόλος της μητέρας είναι πολύ συγκεκριμένος και κληροδοτείται από τη μάνα στην κόρη.

Αυτό είναι το θέμα της μικρού μήκους animation ταινίας, με εξαιρετικά γραφικά και σκηνοθεσία. Το βρέφος που μεγαλώνει για να γίνει κοριτσάκι και μετά έφηβη, που ερωτεύεται και παντρεύεται και γίνεται μαμά. Και τελικά επιστρέφει εκεί απ' όπου ξεκίνησαν όλα!
Δείτε το:




Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Συμπλήρωσε τα κενά! Αρχαϊκή Εποχή (Ιστορία Α Λυκείου)

1.       Αρχαϊκή ονομάζεται η περίοδος _______________γιατί αρχίζει η προετοιμασία της _______________και __________________ εξέλιξης  του ελληνικού κόσμου.
·         Από τα μέσα του 8ου αι π.Χ. στο πλαίσιο των οργανωμένων πόλεων –κρατών αρχίζει ο  __________________________________________________.
·         Ο 7ος και 6ος αι υπήρξε η εποχή της διαμόρφωσης του ____________________________________.
·         Η αρχαϊκή εποχή τελειώνει με τους  ______________ των Ελλήνων ενάντια στους «____________________» με τους οποίους ενισχύεται η __________________________ και επικυρώνεται η ____________________________ της οργάνωσης της πόλης –κράτους.
2.       Πόλη κράτος είναι η οργανωμένη κοινότητα ανθρώπων που ζουν σε συγκεκριμένο χώρο και κάτω από μια εξουσία.
Συστατικά στοιχεία της πόλης – κράτους:
·         Απαρτίζεται από ένα χώρο, κέντρο άσκησης της __________, τειχισμένο συνήθως , που ονομάζεται ________________ και μία ευρύτερη περιοχή με καλλιεργήσιμη γη ,οικισμούς και κώμες, την ______________________.
·         Οι πολίτες συμμετείχαν στη ____________________________ και έπαιρναν μικρότερο ή μεγαλύτερο μέρος στη __________________________________, ανάλογα με τον τύπο του πολιτεύματος.
Οι τρεις βασικές επιδιώξεις της πόλης – κράτους ήταν:
·         η ελευθερία  (οι πολίτες αγωνίζονταν για την ____________________  της πόλης τους)
·         η αυτονομία, (κυβερνούσαν με νόμους που είχαν θεσπίσει οι ίδιοι)
·         η αυτάρκεια (συμμετείχαν στην παραγωγή για να καλύψουν τις _________________της).
3.       Γιατί δεν ενώθηκαν οι ελληνικές πόλεις –κράτη σε ένα ενιαίο κράτος;
Ο συνεχής __________ των πολιτών τους  να διατηρήσουν την ________________, την ______________, την ________________ της πόλης τους οδηγούσε σε μία μορφή __________________ με έντονο τοπικιστικό πνεύμα που τόνιζε τις ___________________και προκαλούσε ____________________συγκρούσεις.
4.       Ο θεσμός της πόλης υπήρχε από την 4η χιλιετία προ Χριστού στη ______________. ΄Ομως μόνο στις ελληνικές πόλεις – κράτη οι έννοιες του πολίτη και της πολιτικής απέκτησαν υπόσταση και έγιναν πραγματικότητα. Αποτελεί επίτευγμα του ελληνικού ________________________ και μέσα στο πλαίσιο της πόλης κράτους αναπτύχθηκαν η ____________, η ____________ ,η ____________, το ____________, η ________________, η __________________, η ____________.
5.       Πώς πραγματοποιήθηκε η οικονομική και κοινωνική οργάνωση των πρώτων πόλεων κρατών:
·         Στα παράλια της Μ. Ασίας κατά τον Α΄  Αποικισμό: Την περίοδο των μετακινήσεων τμήματα ______________________, απέκτησαν μόνιμη ____________________ και σε συνδυασμό με τη _______________________ οργάνωση και τις τοπικές ________________  δημιούργησαν τις  πόλεις κράτη. ______________________________________
·         Στον ελλαδικό χώρο:  α) ανεξαρτητοποιήθηκαν τμήματα διαφορετικών _______________ και _____________________ μεταξύ τους.   β) Δημιουργήθηκε  συνοικισμός από :
o    γειτονικές __________________  που ενώθηκαν σε _____________χώρο. 

o    Ομάδες που αποσπάστηκαν από _______________ και _______________________ δική τους ενιαία διοίκηση.


ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ 2


1.       Προς τα τέλη του 9ου αι. π.Χ. οι ομηρικές κοινότητες οδηγούνται σε __________________ αύξηση και οικονομική ________________ λόγω:
·         περιορισμένων εκτάσεων __________________________________
·         περιορισμένων μέσων______________________.
·         συγκέντρωσης της γης σε ________________
·         της απουσίας εργασιακής ________________
·          της έλλειψης άλλων ______________ πέρα από την εκμετάλλευση της γης και
·         του περιορισμού της βασιλικής ________________ και
·         της αύξησης της δύναμης των ________________, οι οποίοι εξαιτίας της έλλειψης οργανωμένου ____________ οδηγήθηκαν στην __________________ της εξουσίας του βασιλιά˘
2.       Κοινωνική οργάνωση:
·         Οι ευγενείς ή εσθλοί ή ευπατρίδες ή άριστοι ή αγαθοί :
Ø  Η δύναμή τους στηριζόταν στην ________________________
Ø  αφιέρωναν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στη ________________________ και στην __________________________.
Ø  ΄Ετρεφαν ______________ και βρίσκονταν σε διαρκή __________________________.  Γι’ αυτό ονομάστηκαν και ____________________.
·         Το πλήθος, ο όχλος ή οι κακοί:
Ø  Πολλοί μεσαίοι __________________________  ή __________________________.
Ø  Ασχολήθηκαν με _______________, ___________________, ____________________  και πλούτισαν.
Ø  Δεν _________________________ πολιτικά με τους ευγενείς.
·         Οι δούλοι : υπήρχε η αντίληψη ότι ο πολίτης πρέπει να είναι ____________________ από τις εργασίες για να ασχολείται μόνο με τις __________________ της πόλης.  Ο αριθμός τους αυξήθηκε λόγω:
Ø  _______________  προς τους ευγενείς  (Αθήνα).
Ø  Κατακτητικών ____________________ (Σπάρτη).
3.      Η αντιμετώπιση της κρίσης δόθηκε με τις εξής λύσεις:
·         Ανάπτυξη _________________  και __________________. (Αθήνα)
·         Κατακτητικοί ___________________ και εδαφική ____________________. (Σπάρτη, Άργος …)
·         Ίδρυση ____________________. (Κόρινθος, Μέγαρα, Χαλκίδα…)
4.    Ο δεύτερος αποικισμός είναι η ___________________ μετακίνηση, η ______________________ σε μια άλλη περιοχή και η _______________ νέας πόλης.
·         Ήταν επιχείρηση οργανωμένη από τη ______________________.
·         Οι αποικίες όμως ήταν _________________ και __________________.
·         Οι δεσμοί με τις μητροπόλεις ήταν _________________ή ____________________, σε κάποιες περιπτώσεις οι σχέσεις ήταν ______________________
5.       Αίτια ίδρυσης αποικιών:
·         η  ___________________, πρόβλημα που προέκυψε από την __________________  του πληθυσμού και τις περιορισμένες εκτάσεις ____________________________________
·         η έλλειψη ________________________,  ιδίως μετάλλων
·         η αναζήτηση νέων __________________  για την προμήθεια και πώληση των αγαθών
·         οι εσωτερικές __________________________________
·         οι γνώσεις για τους ____________________________  και τις περιοχές ______________________
·         ο ___________________________χαρακτήρας των Ελλήνων.
6.       Περιοχές εξάπλωσης: _____________________, ____________________________
7.       Συνέπειες εξάπλωσης στην ____________________, ____________________, ________________________
·         Οι __________________ πεποιθήσεις, οι ____________________ πρακτικές, οι __________________ αντιλήψεις και ο τρόπος ________________ μεταφέρθηκαν στη νέα πατρίδα.
·         Οι αποικίες έγιναν χώρος ______________________ για τους Έλληνες
·         Στις επαφές με τους γηγενείς _______________και πήραν πολιτιστικά __________________.
·         Το ________________ αλφάβητο, μορφή ελληνικού αλφαβήτου διαδόθηκε από τους Χαλκιδείς αποίκους στους _________________λαούς και έγινε το πρότυπο διαμόρφωσης του _____________________
8.       Το εμπόριο απέκτησε χαρακτήρα _______________________ με την κοπή και χρήση του ___________________ που έγινε το κύριο μέσο συναλλαγής.
·         Οι πολίτες που πλούτισαν διεκδίκησαν μερίδιο στην άσκηση της _______________
·         Η αριστοκρατικά οργανωμένη κοινωνία πέρασε _____________
·         Η δουλεία αναπτύχθηκε λόγω της ανάγκης για εργατικά χέρια. Αργυρώνητοι δούλοι= αγορασμένοι.


ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ 3
ΤΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ
1. Μέσα στην  πόλη –κράτος αναπτύχθηκαν κοινωνικοί ________________ και συγκρούσεις ανάμεσα στις ισχυρές κοινωνικές ____________ οι οποίες άσκησαν εξουσία. Σε κάθε πόλη – κράτος ήταν διαφορετική η εξέλιξη του πολιτεύματος.
Θεωρητικά η εξέλιξη του πολιτεύματος ακολουθεί την εξής πορεία:

ΒΑΣΙΛΕΙΑ → ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ → ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ → ΤΥΡΑΝΝΙΔΑ → ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
α) ΒΑΣΙΛΕΙΑ → Παρακμή και πτώση της με τη δημιουργία των __________________∙ παρέμεινε μόνο εκεί που διατηρήθηκε ο __________________ τρόπος οργάνωσης (π.χ. Ήπειρος, Μακεδονία).
β) ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ → Η εξουσία στα χέρια των ______________ (όσοι είχαν δύναμη από την ____________  και την  __________________). Το αριστοκρατικό πολίτευμα  εμφανίζεται στις πόλεις κράτη.
γ) ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ → 1) Παρατηρείται κρίση των αριστοκρατικών πολιτευμάτων επειδή
·          Η ανάπτυξη του ___________και της βιοτεχνίας δημιούργησαν νέες ______________ ομάδες (έμποροι, ______________, _____________).
·         Αυτές οι κοινωνικές τάξεις διεκδίκησαν μερίδιο στην ______________ _
·         Εμφανίστηκε το καινούργιο στρατιωτικό σώμα της ________________________, στο οποίο ανήκαν όσοι πολίτες απέκτησαν την ιδιότητα του __________________ και είχαν την οικονομική δυνατότητα να εξοπλίζονται με δικά τους έξοδα. Έτσι αναπτύχθηκε  η ιδέα της ____________________ ακόμη και ως προς την άσκηση της ______________________.
2) Τέλη του 7ου και αρχές του 6ου αι. π.Χ.  παρατηρείται όξυνση των κοινωνικών ________________ και των συγκρούσεων μεταξύ ευγενών και πλουσίων και ____________________.
3) Η κατάσταση αντιμετωπίστηκε με την  ______________________ του άγραφου, εθιμικού δικαίου, η οποία ανατέθηκε σε πρόσωπα κοινής αποδοχής από την τάξη των ________________.
(νομοθέτες / αισυμνήτες: Λυκούργος, Δράκων, Σόλων, Πιττακός, Ζάλευκος, Χαρώνδας κ.λπ.)
4) Έτσι  η  συμμετοχή στη __________________ της πολιτείας γινόταν ανάλογα με την ______________ κατάσταση των πολιτών, δηλ. με βάση το εισόδημα.
→ μεταβολή του πολιτεύματος από αριστοκρατικό σε ολιγαρχικό /τιμοκρατικό  <  τίμημα = εισόδημα
(Η διάκριση των πολιτών με βάση το εισόδημα)
δ) ΤΥΡΑΝΝΙΔΑ
·         Η ολιγαρχία δεν έδωσε λύση στα προβλήματα του πλήθους.
·         Οι αντιθέσεις ενισχύθηκαν από συγκεκριμένα πρόσωπα που ήθελαν να ______________ τη δική τους εξουσία.
·         Τέτοια πρόσωπα ήταν οι ευγενείς που αναδείχτηκαν σε ____________ των κατώτερων κοινωνικών ομάδων, στην υποστήριξη των οποίων βασίστηκαν για να καταλάβουν την ______________ . Επέβαλλαν προσωπική εξουσία που ονομάστηκε ________________________.
·         Ορισμένοι τύραννοι ήταν καλοί _____________ που φρόντισαν για την ανάπτυξη της πόλης τους και για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών. (Πολυκράτης / Σάμος, Περίανδρος / Κόρινθος, Θεαγένης / Μέγαρα, Πεισίστρατος / Αθήνα).
·         Οι περισσότεροι είχαν ____________ τέλος (δολοφονήθηκαν).
ε) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ:
·         Εμφανίζεται μετά  την πτώση των ______________________  καθεστώτων (τέλη του 6ου αι. π.Χ.) σε πόλεις που έγιναν μεταρρυθμιστικές ______________________  προσπάθειες (π.χ. στην Αθήνα, μεταρρύθμιση του ______________).
·         Κυρίαρχο όργανο είναι η εκκλησία του δήμου, δηλ η ______________ των πολιτών που είχαν πολιτικά __________. Υπήρχε το δικαίωμα της ισηγορίας (όλοι διατυπώνουν ______________ τη γνώμη τους) και της ισονομίας ( όλοι μπορούν να συμμετέχουν στη _____________________ και στην ______________ των νόμων).


ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ 4
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ποιητικός λόγος: γίνεται πιο προσωπικός και εκφράζει ___________________  και ______________________
Πεζός λόγος: οι πρώτοι φυσικοί ____________ επιχειρούν να εξηγήσουν  τη ______________ του κόσμου και να καταγράψουν ήθη, έθιμα λαών (πρώτα δείγματα  ιστορικής __________)
Τέχνη: στην αρχή  είναι επηρεασμένη από την ____________ (________________ φάση), έπειτα όμως διαμόρφωσε τα ελληνικά χαρακτηριστικά.
Στην αρχιτεκτονική δημιουργούνται δύο βασικοί ρυθμοί ο ____________ και ο ______________.
Στη γλυπτική κατασκευάζονται τα πρώτα μεγάλα αγάλματα  οι ____________ και οι ______________.
Στην κεραμική έχουμε την επικράτηση του __________________ και του __________________ ρυθμού.
Στην Ιωνία αναπτύσσεται η φιλοσοφία, ενώ διαμορφώνονται  και οι ________________ πεποιθήσεις και ο τρόπος λατρείας των ________ .Τα χαρακτηριστικά κάθε θεού γίνονται κοινά σε πανελλήνιο επίπεδο και ορισμένοι τόποι λατρείας εξελίσσονται σε πανελλήνια ____________, όπως η Ολυμπία, οι Δελφοί, η Δήλος._

ΟΙ ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Η ιωνική επανάσταση(499-494π.Χ) ήταν η ______________ για τις περσικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
·         Η πρώτη απόπειρα επέκτασης των _____________ στον ______________ χώρο καταλήγει σε καταστροφή του περσικού στόλου στον ____________. Ωστόσο ο στρατός τους υποχρέωσε σε υποταγή τους Έλληνες της ____________ και της ______________(492 π.Χ.)
·          Η πρώτη οργανωμένη εκστρατεία των Περσών στόχευε στην ______________ των Αθηναίων και Ερετριέων επειδή βοήθησαν τους Έλληνες της ____________ στην ______________. Τελειώνει με τη μάχη του Μαραθώνα (490π.Χ.) όπου οι Πέρσες νικήθηκαν από ________________  και  ________________. Η  συμβολή του ____________ ήταν καταλυτική.
·          Η δεύτερη οργανωμένη εκστρατεία υπό τον Ξέρξη  είχε σκοπό την ______________ όλου του  ελλαδικού χώρου. Οι ελληνικές πόλεις συγκάλεσαν συνέδριο στην ________________ και αποφάσισαν να κάνουν _______________συμμαχία κατά των Περσών.  Με μία σειρά συγκρούσεων:  ____________ (Λεωνίδας) –________________, ________________(Θεμιστοκλής) - ____________ (Παυσανίας) –Μυκάλη (480-479π.Χ.) οι Έλληνες τους υποχρέωσαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα.
·         Την ίδια εποχή οι ΄Ελληνες της Δύσης αντιμετωπίζουν τους ________________ στη ______________ (μάχη της Ιμέρας :480 π.Χ.)
Η σημασία των περσικών πολέμων
1. Δημιουργείται η κοινή ιστορική μνήμη των Ελλήνων(ήταν οι πρώτοι εθνικοί πόλεμοι των Ελλήνων). ΄Ετσι δημιουργείται η ιδέα του πανελλήνιου πνεύματος.
2. Συγκρούστηκαν δύο διαφορετικοί πολιτισμοί ,δύο συστήματα αξιών και δύο διαφορετικοί τρόποι ζωής.








πηγή:http://bmargalia.blogspot.gr/p/blog-page_4.html

Συμπλήρωσε τα κενά! Κλασική Εποχή (Ιστορία Α Λυκείου)

ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 1
Κλασική ονομάζεται η περίοδος από το 480 (τέλος των ______________________) έως το 323π.Χ. (θάνατος του _____________)
Γιατί ονομάζεται κλασική:
Ø  αναγνωρίζεται η υπεροχή των __________________________ της και των ________________________ τους.
Ø  επικυρώνει την ______________ τους επιβολή και τη διαχρονική ________________ τους στις ιδέες και τα δημιουργήματα μεταγενέστερων εποχών.
Ø  Την εποχή αυτή διαμορφώνονται οι ____________ που αποτελούν τα __________ του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.
Συνθήκες
·         Οι ΄Ελληνες γεμίζουν αυτοπεποίθηση μετά τη νίκη τους στους ____________ πολέμους, αισθάνονται αυτάρκεις και διακατέχονται από αίσθημα υπεροχής απέναντι στους ________________
·         Μετά τους περσικούς πολέμους η Aθήνα εξελίχθηκε σε ____________________ και αυτό την οδήγησε σε αντιπαράθεση με τη _____________ οδήγησαν στη _________________ του ελληνικού κόσμου σε δύο μεγάλους _________________ και στον ____________________________ πόλεμο.
·         Οι συνεχείς επεμβάσεις των __________________ βασιλέων στο πρώτο μισό του 4ου αιώνα με την παροχή χρημάτων _΄η ________________________ βοήθειας
·         Η επιτακτική ανάγκη της ιδέας της ____________ ένωσης το δεύτερο μισό του 4ου αιώνα ήταν προσπάθεια του Ελληνισμού της ___________________που πραγματοποιήθηκε εν μέρει από το __________________ και ολοκληρώθηκε από το ____________________.
Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΔΗΛΟΥ – ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΗΓΕΜΟΝΙΑ
Μετά το τέλος των περσικών πολέμων η Αθήνα ____________________ και εξελίχθηκε σε μεγάλη ___________  δύναμη και ίδρυσε την Α΄  Αθηναϊκή Συμμαχία (___________):
·         για να εξυπηρετήσεις τις _______________και τα συμφέροντά της
·         ώστε να αναδειχτεί σε ____________ δύναμη.
Α. 1. Έδρα της ορίστηκε η ____________ όπου βρισκόταν το ____________________ και συγκεντρώνονταν κάθε χρόνο οι ____________________.
     2.  Τα μέλη είχαν τα ίδια __________________ και τις ίδιες ______________.
     3.  Ο φόρος καθοριζόταν σε ________ ή ______________.
     4. Όμως οι Αθηναίοι χρησιμοποίησαν τη συμμαχία ως μέσο:
·         επικράτησης  απέναντι στους ____________ και τους άλλους _____________
·         επιβολής της ________________ στους ίδιους τους  ______________.
Β.  Πώς αντιμετώπιζαν την Αθηναϊκή συμμαχία οι υπόλοιποι Έλληνες που δεν είχαν προσχωρήσει σε αυτή;
     1. Δεν εκδήλωναν φανερά την __________________τους.
     2.  Οι Σπαρτιάτες ήταν _______________________και προσπαθούσαν με πλάγιο τρόπο να _________________τη δύναμη της Αθήνας.
Γ. Κίμων
    1.  Εκπρόσωπος της ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­________________ παράταξης.
    2. ΄Ηταν υπέρ της ________________ με τη Σπάρτη.
    3.Αντιμετώπισε νικηφόρα τους ____________ στον __________________ ποταμό το 467 πΧ.
    4. Η __________________ του πολιτική  είχε ως συνέπεια
·         την πολιτική του __________ (εξοστρακίστηκε το 461 π.Χ.)
·         και τη διακοπή των ____________ σχέσεων Αθήνας –Σπάρτης  (όταν κατά το Γ΄ μεσσηνιακό πόλεμο οι Σπαρτιάτες έδιωξαν _________________στρατιωτική δύναμη που είχε σταλεί για να τους βοηθήσει να καταπνίξουν την εξέγερση των______________) .
    5. Στην Αθήνα:
·         επικρατούν οι _________________με αρχηγό τον _________________
·         περιορίζονται οι δραστηριότητες των ______________________
·         ο Κίμων ____________________
·         Η φιλολακωνική του πολιτική _____________________
·         Μετά τον εξοστρακισμό του δολοφονείται ο Εφιάλτης και τη θέση του παίρνει ο __________________.

   6.  Η μετατροπή της Αθηναϊκής συμμαχίας σε ηγεμονία:
·         Το 454π.Χ. το συμμαχικό ταμείο μεταφέρεται από τη Δήλο στην ____________
·         η πόλη επεμβαίνει ένοπλα στις συμμαχικές πόλεις που εμφάνιζαν διάθεση ___________________.
   7. Ο Κίμων επανέρχεται το 451π.Χ. και
·         υπογράφει __________ ανακωχή με τη Σπάρτη
·         εκστρατεύει στην Κύπρο όπου και πεθαίνει κατά την ______________ του Κιτίου.(450 π.Χ.)
   8. Τι ήταν η Καλλίειος ειρήνη;
·         Οι Αθηναίοι υπογράφουν συνθήκη ______________ με τους Πέρσες  και τους αναγκάζουν  να αναγνωρίσουν την __________________ των ελληνικών πόλεων της Μ. Ασίας.
·          Αρχηγός της αθηναϊκής αποστολής στα Σούσα ήταν ο Καλλίας  (Καλλίειος )
·         Ονομάζεται και Κιμώνειος γιατί ο Κίμων με τις νίκες του κατά των Περσών ήταν κύριος συντελεστής της.
    9.  Μετά το θάνατο του Κίμωνα ο Περικλής υπογράφει με τους Σπαρτιάτες τις ______________ σπονδές(445π.Χ.)

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ
    1. Η τριακονταετής ειρήνη   κράτησε μόνο __ χρόνια   και  ταυτίζεται με την ανάπτυξη της Αθήνας στο ______________  και την κυριαρχία της επί των ____________.
2. Κύριος υπαίτιος ήταν ο Περικλής γι’ αυτό και ο 5ος αιώνας ονομάζεται ______________ αιώνας του Περικλή.          3. Ο Περικλής :
·         Εκλεγόταν με ____________________ διαδικασίες κάθε χρόνο στρατηγός.
·         Είχε την πολιτική ____________________  προικισμένου __________
·         επιβαλλόταν στο πλήθος χωρίς να ________________ τις ελευθερίες του.
    4.  Πώς ενίσχυσε το δημοκρατικό πολίτευμα;
·         καθιέρωσε χρηματική ______________ στους κληρωτούς άρχοντες, τους __________ και τους λαϊκούς ____________ για να ενισχύσει τα λαϊκά στρώματα που δε διέθεταν _______________ και έπρεπε να συμμετέχουν στη______________  του κράτους.
·         Καθιέρωσε τα θεωρικά (=αντίτιμο για ____________ είσοδο στο θέατρο των πολιτών ). Το θέατρο ήταν χώρος ______________  για τους Αθηναίους.
    5. Ο Περικλής επέκτεινε την ______________  επιρροή των Αθηναίων προς τη Δύση
·         Συμμάχησε με τον ΄Εγεστα, τους ______________, το Ρήγιο και_
·         συνέβαλε στην ίδρυση της αποικίας των ________________(444/3 π.Χ.).
Ο ______________ εξελίσσεται σε μεγάλο λιμάνι  και  χτίζεται σύμφωνα με τα πολεοδομικά σχέδια του ________________ του Μιλήσιου.
    6. Τα έσοδα του κράτους  προέρχονται από:
·         την εκμετάλλευση των ________________.  Το κράτος __________________ (=νοίκιαζε) τα ορυχεία μετάλλου για ορισμένο διάστημα. Εκεί εργάζονταν κυρίως ____________. 
·         τη ______________. 
ü  Άμεση φορολογία δεν υπήρχε. Μόνο οι μέτοικοι   (= εγκατεστημένοι από άλλες πόλεις) πλήρωναν το ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­________________  : 12 δραχμές το χρόνο οι άνδρες και 6 οι γυναίκες. 
ü  Η έμμεση  φορολογία για τα _____________________και εξαγόμενα προϊόντα ήταν σημαντικό έσοδο.
·         το φόρο των _________________.  Υπήρχαν :
ü  τακτικές εισφορές
ü  έκτακτη φορολογία με τη μορφή πολεμικών αποζημιώσεων.
Το συμμαχικό ταμείο όταν μεταφέρθηκε στην Αθήνα είχε απόθεμα ______ τάλαντα και πριν την έναρξη του Πελοποννησιακού πολέμου έφτασε τα _________τάλαντα. 
·         Τις λειτουργίες: Πρόκειται για δαπάνες ______________ και ________________ εκδηλώσεων που αναλάμβαναν οι πλουσιότεροι πολίτες και ήταν ________________είχαν ________________ χαρακτήρα .  Οι σπουδαιότερες ήταν:
ü  Χορηγία: υποχρέωση να δώσει χρήματα για τη _________________ ενός θεατρικού έργου.
ü  Τριηραρχία : υποχρέωση συντήρησης και εξοπλισμού μιας __________________ .
ü  Αρχιθεωρία: τα έξοδα της επίσημης ____________ (θεωρίας) σε πανελλήνιες γιορτές.
ü  Η εστίαση: τα έξοδα του ______________ μιας φυλής σε θρησκευτικές γιορτές

ü  Η γυμνασιαρχία : για την τέλεση ____________ λαμπαδηδρομίας στα __________________.






ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 2
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ  (431 – 404 π.Χ.)
1.       Η τριακονταετής ειρήνη (445 π.Χ.) δεν έδωσε τέλος στις διαφορές και τις συγκρούσεις μεταξύ Αθηναίων και των αντιπάλων (Σπαρτιατών, ___________________, ____________________). 
2.       Η Αθηναϊκή συμμαχία (αρχηγός η ______________) και η Πελοποννησιακή  (αρχηγός η ______________)  βρίσκονταν σε ανταγωνισμό για τους εξής λόγους:
·         φυλετική διαφορά : Αθηναίοι = ______________,      Σπαρτιάτες = _____________.
·         πολιτειακή συγκρότηση: Αθήνα : ______________,    Σπάρτη : ____________________
·         η Αθήνα είχε _____________________ τάσεις.
3.       Όλος ο ελληνικός κόσμος είχε χωριστεί σε δύο ________________________.
4.       Διάρκεια του πολέμου _______   χρόνια
5.       Ιστορικοί που κατέγραψαν τα γεγονότα:   ________________, ______________________.
6.       Περίοδοι  του πολέμου: 
Ø  Αρχιδάμειος ή _______________________  πόλεμος (___________________)
Ø  __________________________  εκστρατεία  (________________________)
Ø  Δεκελικός ή ___________________  πόλεμος  (_____________________)
7.       Επιπτώσεις:  
Ø  Οι ελληνικές πόλεις μετατράπηκανσε πεδία ___________________ και πολλές από αυτές όπως οι Πλαταιές, η ___________________  και η _________________ καταστράφηκαν.
Ø  Υλικές ____________________.
Ø  Οι άνθρωποι _________________________.
Ø  Δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις ανάμειξης των ________________ στα εσωτερικά ______________ του ελληνικού κόσμου.
8.       Άμεση συνέπεια:  η ήττα των Αθηναίων και η αναγνώριση της _______________________  ηγεμονίας από τις ελληνικές πόλεις. 
9.       Έμμεση συνέπεια: η παρακμή των πόλεων κρατών τον επόμενο _______________.
Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΡΑΤΟΥΣ
1.       Τον 4ο αιώνα οι πόλεις κράτη αντιμετωπίζουν:
Ø Κρίση στο εσωτερικό:  οικονομικά και ________________________  προβλήματα
Ø Κρίση στο εξωτερικό:  ανταγωνισμός μεταξύ τους και _______________________ που υποκινούνταν από τους ________________
Ø Οι Πέρσες με την παροχή ___________________  άλλοτε στη μία και άλλοτε στην άλλη πόλη στόχευαν στη ___________________  των ελληνικών δυνάμεων.
2.       Μετά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο δημιουργήθηκε _______________________ συνασπισμός (Θήβα, __________________, Άργος, ___________________) με περσική  υποκίνηση και ξέσπασε ο __________________________ πόλεμος (395‐386 π.Χ.).
3.       Ο πόλεμος τελείωσε με τη _____________________ για τον ελληνισμό  Βασίλειο / Ανταλκίδειο ειρήνη. Όροι: α) υποταγή των πόλεων της Μ. Ασίας και της Κύπρου στον _______________________________,
β) διεκήρυξαν την ________________________ των ελληνικών πόλεων, πλην της Ίμβρου, της Λήμνου και της Σκύρου που έμειναν  στους ________________ και
γ) οι Σπαρτιάτες έγιναν τοποτηρητές της _____________ στην Ελλάδα και μεταβλήθηκαν  σε όργανα της _________________ πολιτικής.
4.       Για μικρό χρονικό διάστημα οι Θηβαίοι θα ιδρύσουν τη δική τους Θηβαϊκή ηγεμονία ,που καθιερώνεται από τη μάχη στα ­­­­­­­­­­­­­­­­________________ (371π.Χ) και τελειώνει με τη μάχη στη _______________ (362π.Χ).
5.       Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν συμπτώματα της ΠΑΡΑΚΜΗΣ  των ελληνικών πόλεων – κρατών.




ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 3

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΙΔΕΑ
1.       Είναι  το όραμα ενός  ____________ συνασπισμού.  Άρχισε ως ιδέα και σταδιακά μεταβλήθηκε σε πολιτική:
Ø  Ο σοφιστής ___________________ τον 5ο αι. διατύπωσε για πρώτη φορά την ιδέα (στην Ολυμπία) .
Ø  Ο Αθηναίος ρητοροδιδάσκαλος Ισοκράτης αποδεσμεύτηκε από τοπικιστικές αντιλήψεις και  :
Α.   Στον Πανηγυρικό του (380π.Χ.)  υποστηρίζει ότι η  Αθήνα μπορεί να ανασυστήσει την _________________ της και να αναλάβει τον κοινό ελληνικό αγώνα εναντίον των ____________________.
Β.  Η αδυναμία της Αθήνας να εμπνεύσει εμπιστοσύνη τον έστρεψε στην ιδέα ότι  ένας ισχυρός ______________ μπορεί να ______________ τους Έλληνες και να τους οδηγήσει εναντίον των Περσών (υποψήφιες προσωπικότητες:  Ευαγόρας, Ιάσονας, Διονύσιος ο Α΄).  Στα γεράματά του έλπιζε στην επικράτηση του _________________________.
Ø Ο Αθηναίος ρήτορας Δημοσθένης, αντίθετος με την ιδέα, εκφράζει την θέση περί πρωταγωνιστικού ρόλου της Αθήνας, σε αντίθεση με τις άλλες πόλεις‐κράτη.
Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β΄  ΚΑΙ  Η ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
1.       Ο Φίλιππος πέτυχε την ισχυροποίηση της Μακεδονίας με τις ακόλουθες ενέργειες:
Ø  Αντιμετώπισε με επιτυχία τους ________________ και τους _______________ στα βόρεια.
Ø   Οργάνωσε ισχυρό στρατό με κύριο στρατιωτικό σώμα τη μακεδονική _____________, αποτελούμενη από πεζέταιρους σε σχηματισμό βάθους 16 σειρών και με οπλισμό τη σάρισα, _________ μήκους 6 μέτρων. Το ιππικό το αποτελούσαν οι ­­­­­­­­­­­­­­­­­_______________, δηλ οι ευγενείς. Ο στρατός συμπληρωνόταν από σώματα ακοντιστών, ________________, τοξοτών.
Ø   Δημιούργησε ισχυρή οικονομία, με νόμισμα το χρυσό στατήρα (χρυσός από τα ορυχεία του ______________), που εκτόπισε τους περσικούς ____________________ από την Ελλάδα.
Ø   Ακολούθησε _________________ εξωτερική πολιτική ,με στόχο στην αρχή την εξασφάλιση νέων εκτάσεων  γης για τους στρατιώτες και στη συνέχεια στην __________ των Ελλήνων υπό την κυριαρχία του.
2.       Στην αρχή ο Φίλιππος κατέλαβε πόλεις της __________________ και εδάφη της Ανατολικής Μακεδονίας και ______________ .Κατόπιν έφτασε στις δυτικές ακτές του _______________________
3.       Στη συνέχεια επενέβη στη Θεσσαλία και τη Νότιο Ελλάδα με αφορμή τα προβλήματα του μαντείου των _______________.   Το 338 π.Χ. νίκησε τους συνασπισμένους Αθηναίους και Θηβαίου στη μάχη της _________________ και έτσι η επιβλήθηκε ως ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης των Ελλήνων.
4.       Η πανελλήνια ένωση έγινε πραγματικότητα με το συνέδριο στην Κόρινθο (337 π. Χ) όπου συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:
Ø  Απαγορεύτηκαν οι ____________________ μεταξύ των ελληνικών πόλεων και η βίαιη μεταβολή των ___________________ τους
Ø  Προστατεύθηκε η ελεύθερη ____________________και καταδικάστηκε η πειρατεία
Ø   Ιδρύθηκε πανελλήνια _______________, αμυντική και επιθετική , με ισόβιο αρχηγό το Φίλιππο Β.
ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
1.       ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ:  ΄Ηταν __________________ στρατηγός με μεγαλοφυή σκέψη. Εφάρμοζε  τον κατάλληλο ________________ τόσο στις κατά μέτωπο συγκρούσεις όσο και στις πολιορκίες πόλεων.
2.       ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:  Οι πράξεις του αποσκοπούν στην _________________ του ελληνικού με τον ασιατικό κόσμο και στην _______________ τους κάτω από μία ισχυρή διοίκηση. 
Ø  Έκανε αποδεκτές τις τοπικές συνήθειες, τις ________________ και το διαφορετικό τρόπο άσκησης της εξουσίας για κάθε λαό
Ø  Διατήρησε το θεσμό των __________________ και επιδίωξε να δημιουργήσει μια νέα διοικητική παράδοση, αναθέτοντας τη διοίκηση τόσο σε ΄Ελληνες όσο και σε _____________ ηγεμόνες.
3.       ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ:   Προώθησε το σύστημα της νομισματικής οικονομίας.
Ø  Εγκατέλειψε την ιδέα του αυτοκρατορικού ____________________________
Ø  Η σατραπεία έπαψε να είναι φορολογική μονάδα. Στη θέση της δημιούργησε τη φορολογική περιφέρεια με περισσότερες από μία σατραπείες.
Ø  Τους θησαυρούς που συγκέντρωνε τους μετέτρεπε σε χρυσό ______________, δημιουργώντας ενιαίο νομισματικό σύστημα στην αυτοκρατορία.


4.       ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ:
Ø  Διέδωσε την ελληνική ____________ και τον ελληνικό πολιτισμό
Ø  Υιοθέτησε πολιτιστικά στοιχεία από την παράδοση της ___________________
Ø  ΄Ιδρυσε νέες πόλεις που έγιναν μεγάλα εμπορικά και _________________ κέντρα
Ø  Εξερεύνησε περιοχές και με τη συμμετοχή ______________ και ερευνητών έδωσε στην εκστρατεία του τη διάσταση της ένοπλης ________________________.
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
1.      Η πολιτιστική ανάπτυξη της κλασσικής περιόδου γίνεται αντιληπτή:
Ø  από τα πνευματικά και καλλιτεχνικά ________________________ και
Ø  από την καθημερινή ______________ στις ελληνικές πόλεις (μητροπολιτική Ελλάδα και αποικίες).
2.       Καθημερινή ζωή:
·         Περιφρονούσαν τη  ____________________ εργασία ∙
·         Οι ελεύθεροι πολίτες ασχολούνταν  με τα __________ ∙
·         Διασκέδαζαν  σε ιδιωτικά ____________ και σε δημόσιες _____________,  πανηγύρια  και __________________ παραστάσεις ∙
·         Οι ειδικές τελετές  που πλαισίωναν τη γέννηση, το γάμο και τον θάνατο είχαν ____________________ χαρακτήρα.
3.       Επιτεύγματα:
Ø   Η Αθήνα είχε τα πρωτεία στην __________________ ανάπτυξη,  
Ø  Η ευημερία και ________________ ζωής τραβούσαν εκεί πνευματικούς ανθρώπους και καλλιτέχνες άλλων πόλεων
Ø  Τον  5ο και 4ο αι. π.Χ.  στην Αθήνα έχουμε:
·         Δράση του ____________________
·         Οικοδόμηση σπουδαίων έργων
·         Τέλεση λαμπρών ___________________και πνευματικών __________________ (Παναθήναια, __________________ μυστήρια, θεατρικές __________________, διονυσιακές ________________).
Ø  Δημιουργήθηκαν έργα απαράμιλλα σε πνευματική και καλλιτεχνική ______________________, πρότυπα για τους μεταγενέστερους δημιουργούς.
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
1.       Επίκεντρο ο ________________ και τα προβλήματά του ∙
2.       Ερμηνεία των φαινομένων με βάση τη __________________ (ορθολογισμός)
3.       Εκπρόσωποι: σοφιστές και ____________________ (5ος αι.), Πλάτων και __________________ (4ος αι)
4.       Όλοι επιδίωξαν με τις  προτάσεις τους να ______________________ τον άνθρωπο και τη ζωή του.
ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ :
·         5ος αι.: Ηρόδοτος και ______________________ (έθεσε τα θεμέλια της επιστήμης της ιστορίας) ,
·         4ος αι.:  Ξενοφών
 ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
·         Τραγωδία (Αισχύλος, __________________,  _________________________)
·         Κωμωδία:________________________. Ασκούσε κριτική στην καθημερινή ___________________ζωή.
 ΡΗΤΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ : Καλλιεργήθηκε κυρίως τον 4ο αι. (Λυσίας, Ισοκράτης,Δημοσθένης), λόγω  της άνθησης του ______________________ πολιτεύματος και της οργάνωσης της ________________ προς το συμφέρον του πολίτη.
 ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ : Συστηματοποιήθηκαν οι γνώσεις για τη φύση και τον άνθρωπο ∙ οι περισσότεροι φιλόσοφοι ήταν και ειδικοί ____________________ σε  κάποιο τομέα της επιστήμης, π.χ.
·         ______________ ο Αθηναίος (μαθηματικά και αστρονομία),
·         ____________________ ο Μιλήσιος (πολεοδομία),
·         __________________ ο Κώος (ιατρική ∙ ο Ιπποκράτης εισήγαγε τη θεμελιώδη αντίληψη ότι όλες οι ασθένειες έχουν φυσικά αίτια).

















πηγή:http://bmargalia.blogspot.gr/p/blog-page_4.html